U bent ingeschreven op de Orbid nieuwsbrief

Terug

Zorg-Saam ZKJ: "Ook op het vlak van ICT willen we bij de eerste van de klas zijn"

Met 13 woonzorgcentra in Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Antwerpen is Zorg-Saam ZKJ een grote speler in de ouderenzorg. Samen met 600 vrijwilligers bieden de 1900 medewerkers een moderne en kwalitatieve dienstverlening aan zo’n 2200 ouderen. Innoveren zit in het dna van de organisatie en dat is op de ICT-afdeling niet anders. Voor ondersteuning bij verschillende strategische projecten deden ze een beroep op de FlexStaffing-formule van Orbid.

Filip Vandaele, beleidsmedewerker zorg- en informatietechnologieën: “De zorgsector is een sterk evoluerende sector, op alle vlakken. Kijk maar naar nieuwe woontrends zoals tuinflats of aanleunflats, waarbij een familielid een flat krijgt aanpalend aan de kamer van de bewoner. We willen steeds mee zijn met de evoluties zodat onze bewoners zich goed voelen bij ons. Ook op technologisch vlak willen we bij de eerste van de klas zijn. ICT is voor ons een belangrijk middel om onze werking te optimaliseren. We willen dat alle campussen op dezelfde manier werken en vlot kunnen samenwerken. We spelen hierbij zoveel mogelijk in op trends zoals SaaS of Internet of Things. We worden dan ook bijna altijd gevraagd om deel te nemen aan pilot groups van nieuwe technologische zorgprojecten, zoals een project om documenten beveiligd door te sturen naar ziekenhuizen.”

Zorg-Saam ZKJ - Orbid

IT-beleid

“We vinden het belangrijk om onze beleidsmatige keuzes af te toetsen bij een externe ICT-partner. Uit onderzoek bij verschillende partijen kwam Orbid naar voor als de beste partner. Zij hebben een sterke voeling met de sector en zijn – net als ons – voorstander van procesgericht denken. Drie jaar geleden hebben we met onze interne ICT-werkgroep een nieuw, centraal aangestuurd IT-beleid opgezet. Samen met de Orbid-consultant hebben we hiervoor gesprekken gevoerd met alle betrokken partijen. Rekening houdend met ICT-trends kwamen we tot een resem concrete doelstellingen op het vlak van hard- en software. Ondertussen zijn we, met ondersteuning van Orbid, volop bezig met het uitrollen van concrete ICT-projecten in lijn met dit beleid."

"Zo hebben we vorig jaar 15 Exchange servers naar Office 365 gemigreerd, zodat onze medewerkers nog vlotter kunnen werken. De reacties hierop zijn heel positief. Iedereen kan voortaan overal aan zijn mails, vpn is niet meer nodig om in te loggen en we kunnen groepen maken over de voorzieningen heen. Bij een dergelijk veranderingstraject kiezen we ervoor om kleine stappen te zetten, zodat we iedereen mee hebben."

Informatieveiligheid

2018 was natuurlijk ook het jaar van GDPR. Voor Zorg-Saam ZKJ is informatieveiligheid en privacy van data altijd al belangrijk geweest. We hadden vóór GDPR al een nulmeting rond informatieveiligheid uitgevoerd en verschillende stappen gezet. We hebben vorig jaar wel een externe DPO aangesteld en ons extra laten ondersteunen op het vlak van juridische knowhow.

In 2019 staan er opnieuw enkele grote projecten op stapel. Zo willen we onze file servers afbouwen en onze documenten beheren op SharePoint. We hebben samen met vertegenwoordigers van alle interne afdelingen onze wensen bepaald op het vlak van online samenwerken en het delen van documenten. SharePoint moet ons een kwaliteitshandboek bieden, een ruimte om onze documenten te beheren en fungeren als communicatiekanaal. We zullen de nodige opleidingen voor onze medewerkers voorzien en uiteraard bijsturen waar nodig.

Klankbord

Daarnaast willen we in de nabije toekomst onze verplichte vormingen rond topics zoals brand, handhygiëne en zorginfectie ook digitaal aanbieden. Vandaag is het door de verschillende dienstregelingen een enorme puzzel om opleidingen te organiseren. We kiezen hierbij voor een e-learning platform waarin de deelnemers zeer interactief moeten omgaan met de leerstof. 

Zorg-Saam ZKJ - Orbid

Aangezien Zorg-Saam ZKJ verschillende nieuwbouw- en verbouwingsprojecten op de planning heeft, werken we samen met Orbid aan één duidelijk ICT-lastenboek dat geldt voor elk project. Zo kunnen we de IT-infrastructuur standaardiseren en efficiënter werken.

Kortom, er staat veel op stapel op ICT-vlak. Een groot voordeel van de samenwerking met Orbid is dat we hen flexibel kunnen inschakelen, afhankelijk van onze noden. Vandaag komen ze over de vloer als klankbord voor onze ICT-strategie en bij de uitvoering van concrete projecten zoals de SharePoint-implementatie gaan ze samen met ons aan de slag. We hebben al enkele Orbid-experten over de vloer gehad, en telkens is er onmiddellijk een klik met hen.

Meer info

Wenst u meer info over IT-strategie, Office 365, SharePoint of andere IT-thema's? Contacteer gerust onze experten, wij helpen u graag verder.

 

Onze aanpak

FlexStaffing: flexibele ondersteuning in HR, Strategy & Operations en ICT & Software

Dankzij de Orbid FlexStaffing kan u rekenen op de flexibele ondersteuning van experten in de domeinen HR, Strategy & Operations en ICT & Software. Tijdelijk of op lange termijn, bij u ter plaatse of vanop afstand: Orbid biedt een brede waaier aan mogelijkheden om u te ondersteunen, op maat van uw onderneming.

Lees meer »