U bent ingeschreven op de Orbid nieuwsbrief

Terug

5S: zorg voor orde en netheid op het werk

5S is een methode om orde, netheid en veiligheid te creëren en te behouden. 5S biedt meer dan enkel een set van richtlijnen: het is een mindset die uw organisatie in tal van domeinen kan helpen.

Waarom 5S?

 • Zorg voor een betere veiligheid
  Dankzij orde en netheid vermindert u het risico op ongevallen, en krijgt ‘welzijn op het werk’ een extra boost.
   
 • Win tijd & ruimte
  Er is minder tijdverlies doordat al het materiaal een vaste plaats krijgt. Bovendien zal de installatie minder snel haperen (minder interventies), en kan u met minder middelen alles proper houden.
   
 • Iedereen eet graag van een propere tafel
  Uw medewerkers zullen ook liever werken in een nette omgeving. Bovendien is uw onderneming voortaan een mooi uithangbord voor uw (mogelijke) klanten.
   
 • Krijg een betere kwaliteit en hygiëne 
  In een nette omgeving is er minder risico op besmetting of vervuiling. Dankzij betere, kwalitatievere producten zal ook uw klanttevredenheid stijgen.
   
 • Minder zorgen
  U kan met een gerust gemoed focussen op uw kernactiviteiten.

5S: welke stappen?

5S is een proces dat bestaat uit vijf stappen. U moet eerst het eerste ‘S-niveau’ onder de knie krijgen vooraleer u aan het tweede niveau mag starten. 5S kan u doorvoeren in een bepaalde unit, fabriek of in de volledige organisatie. 

 • 1S – Schiften
  U doet weg wat overbodig is, en maakt plaats voor wat nodig is. Al wat niet thuishoort in de omgeving, moet weg.
   
 • 2S – Schikken
  U organiseert de werkomgeving en alle materialen zodat u alles vlot terugvindt. Met andere woorden, alles krijgt een vaste plaats. 
   
 • 3S – Schoonmaken
  U zorgt voor een grondige schoonmaak van de werkplek en maakt alle installaties of werkmiddelen terug proper. 
   
 • 4S – Standaardiseren
  Hier neemt u maatregelen zodat de inspanningen van de vorige drie stappen niet verloren gaan. U neemt de bronnen van vervuiling weg en stelt nieuwe normen, standaardprocedures of zelfs reinigingsschema’s op.
   
 • 5S – Standhouden
  Orde en netheid wordt in deze fase een deel van het dagelijkse werk. U werkt verder aan de continue verbetering van orde en netheid. Kortom, 5S is deel van de dagelijkse werking.

5S-methode

Hoe kan Orbid u ondersteunen?

We bekijken samen welke stappen we kunnen ondernemen op het vlak van orde en netheid. We zorgen ter plaatse voor een hoge betrokkenheid en buy-in van zowel management als medewerkers, en tillen stap voor stap de verschillende afdelingen of werkplaatsen in uw organisatie naar een hoger niveau.

De Orbid-experten bieden een externe, objectieve blik op uw processen, en zullen als drijvende kracht van 5S een succes maken. 

Dankzij een nulmeting en vervolgmetingen kunnen we de voortgang en resultaten transparant aantonen.

Referenties 5S

samsonite kwaliteit en efficientie

Interesse in 5S?

Contacteer de experten van Orbid, wij helpen u graag verder.

Ontdek ook hoe u 5S kan toepassen in een administratieve omgeving of wat wij  nog kunnen betekenen voor u op het vlak van lean werken.

Contacteer me over deze oplossing

 • Wij beheren uw gegevens conform onze privacyverklaring

Onze aanpak

FlexStaffing: flexibele ondersteuning in HR, Quality en ICT & Software

Dankzij de Orbid FlexStaffing kan u rekenen op de flexibele ondersteuning van experten in de domeinen HR, Quality en ICT & Software. Tijdelijk of op lange termijn, bij u ter plaatse of vanop afstand: Orbid biedt een brede waaier aan mogelijkheden om u te ondersteunen, op maat van uw onderneming.

Lees meer »