U bent ingeschreven op de Orbid nieuwsbrief

Terug
 

Wat is lean en wat betekent lean werken voor uw onderneming? Ontdek onze lean begeleiding

 • Wat is lean en lean werken
 • Lean operations scan
 • Lean begeleiding
 • Onze strategische aanpak na een lean scan
 • Lean werken in de praktijk

Wat is lean werken? Hoe de efficiëntie in uw bedrijf verbeteren?

‘Lean’ staat niet voor harder, maar voor slimmer werken. Deze business strategie streeft naar perfectie met hoogstaande kwaliteit, lagere kosten en kortere levertijden. Verspillingen worden hierdoor zo sterk mogelijk gereduceerd en u creëert waarde voor uw klant in al uw processen. Inderdaad: door de klant centraal te plaatsen in het optimalisatieproces creëert u met een minimum aan inspanningen een maximum aan meerwaarde voor hem. Deze perfectie is erop gericht waarde te creëeren voor de klant in alle processen. Lean werken heeft dus een positief effect op uw winst, medewerkersbetrokkenheid én de algemene klanttevredenheid. Lean management kan spectaculaire resultaten opleveren, maar al te vaak vormt het gemis aan ervaring en kennis een struikelbok. Daarom hebben we bij Orbid een pragmatische en resultaatgerichte lean begeleiding op punt gezet. Start laagdrempelig met een lean scan om te weten hoe lean uw bedrijf vandaag werkt. Zo krijgt u makkelijk inzicht in de punten die u dient aan te pakken en te verbeteren.

Lean operations scan

Hoe lean werkt u vandaag? Hoe matuur bent u op het vlak van strategie, kwaliteitsbeleid en operationeel management? Hoe scoren uw operationele processen in vergelijking met die van uw concurrenten? En hoe kan u uw lean management verbeteren?

Met de Orbid 'operations scan' brengt u dit in kaart. U krijgt bovendien een benchmark met de gemiddelde score van de andere Vlaamse KMO’s die deze scan invulden. Zo kan u gericht uw processen verbeteren. Vertrouw voor een duurzame optimalisatie van uw bedrijfsprocessen en financiële stabiliteit op de lean begeleiding en six sigma aanpak van de Orbid-consultants. Het terugverdienmodel van een six sigma-project is immers altijd een veelvoud van uw investering!

Stel het verbeteren van uw bedrijfsprocessen niet langer uit en vraag vandaag nog gratis uw lean scan aan. Het invullen van de online vragenlijst (150 ja/nee-stellingen) duur ongeveer 45 minuten. Nadien lichten wij het rapport en onze aanbevelingen persoonlijk toe zodat u goed geïnformeerd en resultaatgericht start met lean werken.

Info & operations scan aanvragen

 

 

Lean begeleiding: onze aanpak na een lean scan

Zoals u merkt, stopt onze dienstverlening niet bij hetr opmaken van een rapport na de lean scan. De vragenlijst die u invult heeft als doel u meer inzicht te geven in het lean werken en six sigma in uw organisatie. Daarom gaan we om uw bedrijfsprocessen te verbeteren samen aan de slag. Hoe we dat doen?

1) We willen uw visie (ambities) rond 'lean werken' begrijpen en helpen ontwikkelen. Via een lean scan, lean assessment, observaties en workshops brengen we het verbeterpotentieel in kaart en stemmen we dit af op uw ambities.

2) We inventariseren de beschikbare lean-competenties en bepalen waar onze Orbid-experten kunnen aanvullen. Orbid is geen klassiek opleidingsinstituut. Wij focussen ons op de praktijk. Via opleidingen en trainingen reiken we de nodige technieken voor lean management en lean werken aan.

3) We communiceren duidelijk en zorgen via coaching dat uw medewerkers gemotiveerd zijn en actief meewerken. Wij faciliteren en managen de lean-projecten. Onze lean begeleiding brengt mensen uit verschillende units samen, we werken aan verbeterpunten en bewaken de voortgang. 

4) We inventariseren de beschikbare capaciteit in uw organisatie die noodzakelijk is om van het lean-traject een succes te maken. De Orbid-coaches vullen de leemtes in.

5) Vooruitgang boekt u alleen als u gericht keuzes maakt. Via een actieplan om de aan te pakken punten te verbeteren, maakt u dit voor uzelf en uw medewerkers duidelijk. Bovendien bent u in staat om de resultaten van uw inspanningen op te volgen en het lean werken bij te sturen via onze projectmodule op SharePoint.

lean werken

Lean werken in de praktijk

Lean management is een business strategie waarbij gestreefd wordt naar perfectie met hoogstaande kwaliteit, lagere kosten en kortere levertijden. En dat onze lean begeleiding werkt, bewijzen onderstaande cijfers. In de laatste projecten ter verbetering van bedrijfsprocessen en lean werken werden, samen met onze klanten, volgende resultaten gerealiseerd:

 • Set-up time reductie van 70 naar 30 minuten
 • Voorraadvermindering met 55%
 • Reductie rework met 60%
 • Responstijd servicedesk verminderen met 75%
 • Daling van logistieke kosten met 30%

Deze resultaten werden gerealiseerd bij onder andere UnilinTereos SyralHandimoveAtlas CopcoInagro en Samsonite.

Ontdek hier enkele concrete cases van lean management:

klanten orbid lean

Lean management is nuttig in alle sectoren: productie, logistiek, administratie, zorg, overheid, bank en verzekering, telecom, energie, … Ook in uw sector dus! Kies ook voor de lean begeleiding van Orbid en schrijf uw eigen succesverhaal.

Lean management en operational excellence

Om de kwaliteit, efficiëntie en snelheid in uw organisatie en dienstverlening te verbeteren, bestaan er verschillende tools en methodieken. Het verbeteren van uw werkwijze is immers geen eenmalig iets. U evalueert en stuurt bij waar nodig. Daarom kan u bij Orbid, naast lean werken, ook terecht voor FPC (kwaliteit op de werkvloer), six sigma (streven naar perfecte kwaliteit) en 5S (orde & netheid op de werkvloer). Ontdek hier wat wij voor u kunnen betekenen op het vlak van operational excellence.

Wij bieden u geen theoretische opleidingen die u achteraf moet vertalen naar de eigen werking. Wij coachen uw medewerkers actief bij de invoering van een werkend en op maat van uw bedrijf bruikbare tool. Concrete én op de praktijk gerichte lean six begeleiding dus.

Interesse voor uw onderneming? Meer weten over lean werken?

Overtuigd van onze lean begeleiding? Contacteer vrijblijvend onze experten in verband met lean werken en onze lean aanpak. 

We ondersteunen u ook graag op het vlak van 5S (orde & netheid) en six sigma (streven naar perfecte kwaliteit van producten) om uw processen te verbeteren. Lean werken vormt bovendien een goede basis voor zelfsturende teams.
Lees zeker ook onze nieuwspagina en lees enkele getuigenissen van klanten.

Lean scan aanvragen

 

 

Contacteer me over deze oplossing

 • Wij beheren uw gegevens conform onze privacyverklaring