U bent ingeschreven op de Orbid nieuwsbrief

Terug

3 manieren om uw data te migreren in Microsoft Dynamics 365 Business Central

Microsoft Dynamics 365 Business Central is een all-in-one oplossing voor ERP die u helpt om financiën, sales, service en operaties te verbinden om bedrijfsprocessen te stroomlijnen, klanteninteractie te verbeteren en betere beslissingen te nemen. Voor een efficiënte datamigratie van andere applicaties naar Business Central bestaan er verschillende mogelijkheden met elk hun voor- en nadelen. We sommen 3 methodes op om een datamigratie in goede banen te leiden:

 • Rapidstart Services
 • Bewerken in Excel
 • De begeleide instelling ‘Bedrijfsgegevens migreren’

Rapidstart Services

Via Rapidstart Services genereert u een MS Excel bestand met alle Business Central tabellen (bv. klanten, artikelen, grootboekrekening,…) die u in uw configuratiepakket hebt opgenomen. Hiervoor raden we dit stappenplan aan:

 • Creëer een configuratiewerkblad
 • Wijs tabellen uit het configuratiewerkblad toe aan een configuratiepakket
 • Exporteer het configuratiepakket naar Excel
 • Vul de Excel werkbladen in met de te migreren data
 • Importeer het Excel bestand in het configuratiepakket
 • Pas het configuratiepakket toe in de nieuwe omgeving

Configuratiewerkblad - Rapidstart Services - Business Central - Orbid

Het configuratiewerkblad is een ‘klad versie’ van het configuratiepakket. In dit werkblad voegt u de gewenste tabellen toe en brengt u structuur aan via titels. De tabellen uit het configuratiewerkblad kan u toewijzen aan verschillende configuratiepakketten, met een keuze per tabel.

Bewerken in Excel

Business Central biedt een uitstekende integratie met o.a. Office 365 aan. Zo bestaan er handige add-ins voor Outlook en Excel. De integratie met Excel kan handig zijn voor datamigratie of om gegevens op een snelle manier te updaten. Via de functie ‘bewerken in Excel’ kan u het betreffende Business Central scherm openen in Excel en aanpassingen maken. 

Bewerken in Excel - Business Central - Orbid

De begeleide instelling ‘Bedrijfsgegevens migreren’

De wizard ‘Bedrijfsgegevens migreren’ helpt u doorheen het migratieproces. Deze wizard maakt, net zoals de Rapidstart Services, gebruik van een Excelsjabloon dat u kan invullen en vervolgens terug kan importeren. Microsoft raadt aan om importinstellingen op te geven voor u met de migratie verder gaat.

Het verschil met Rapidstart Services is dat het Excelsjabloon hier slechts 4 werkbladen (en dus slechts 4 tabellen uit Business Central) bevat, terwijl dit bij Rapidstart Services onbeperkt is. Met andere woorden: de begeleide instelling ‘bedrijfsgegevens migreren’ kan een goede start zijn voor datamigratie, maar is zeker niet voldoende.

Conclusie

Onderstaande tabel vergelijkt de drie bovenstaande methodes op het vlak van:

 • Gebruiksgemak: hoe groot is de leercurve om de tool te gebruiken?
 • Volledigheid: welke scope van Business Central kan u met de tool behandelen?
 • Efficiëntie: is de tool geschikt om meerdere tabellen tegelijk te migreren?
 • Traceerbaarheid: is er zichtbaarheid over wie wat heeft opgeladen/aangepast?
 • Troubleshooting: krijgt u bruikbare foutcodes indien er iets fout loopt?

Overzicht datamigratie Business Central

Rapidstart Services is de meest complete tool, maar heeft ook de grootste leercurve. De tool beschikt over een “project management” functionaliteit zodat u de voortgang van de migratie kan analyseren en kan bijhouden wie er aan werkt. Bovendien kan u probleemoplossend werken door de meegegeven foutcodes te interpreteren.

Bewerken in Excel is een zeer handige tool wanneer u data uit één tabel wil aanpassen, maar is minder geschikt om snel aanpassingen te maken aan meerdere tabellen.

De begeleide instelling “bedrijfsgegevens migreren” is gelijkaardig aan de Rapidstart tool. Alleen bent u hier beperkt tot slechts 4 tabellen in Business Central.

Interesse

Wenst u meer info over Business Central of wil u graag een demo aanvragen? Contacteer dan gerust onze experten, wij helpen u graag verder.
 

Contacteer me over deze oplossing

 • Wij beheren uw gegevens conform onze privacyverklaring

Onze aanpak

FlexStaffing: flexibele ondersteuning in ICT, Software en HR

Dankzij de Orbid FlexStaffing kan u rekenen op de flexibele ondersteuning van experten in de domeinen ICT, Software en HR. Tijdelijk of op lange termijn, bij u ter plaatse of vanop afstand: Orbid biedt een brede waaier aan mogelijkheden om u te ondersteunen, op maat van uw onderneming.

Lees meer »