U bent ingeschreven op de Orbid nieuwsbrief

Terug

Leidinggeven op afstand: tips & tricks

De verhoogde toename van telewerk heeft een impact op de manier van leidinggeven. Er is minder controle, minder informeel contact, minder non-verbale communicatie, ... Hoe geeft u best leiding vanop afstand? We geven u graag enkele tips & tricks.

Leidinggeven van op afstand, 5 tips en tricks

1.    Vertrouwen staat centraal

Wanneer organisaties (al dan niet noodgedwongen) inzetten op telewerk, is er uiteraard minder face-to-face contact en 'controle' van de medewerkers. Daarom vraagt dit meer dan ooit om vertrouwen centraal te plaatsen en te focussen op resultaten en het geleverde werk.

2.    Behoud de voeling met de organisatie 

Zorg ervoor dat medewerkers de voeling met de organisatie en u als leidinggevende behouden. De sociale band en het groepsgevoel tussen collega’s blijft een belangrijk aspect om een job graag uit te voeren. Corona zette onze leefwereld op zijn kop. Medewerkers hebben meer dan ooit individueel nood aan een luisterend oor. Teamdynamiek gaat in veel organisaties volledig virtueel en vraagt daarom bewust aandacht. Plan bijvoorbeeld een wekelijkse conference call in om het team samen te brengen, de planning of projecten te overlopen, maar ook om (leuke) ervaringen te delen.

3.    Maak goede afspraken

Goede afspraken maken goede ... medewerkers. In tijden van telewerken en online meetings is een duidelijke en transparante communicatie extra belangrijk. Zeker ook bij gebrek aan non-verbale communicatie in het geval van telewerk.

4.    Transparantie

Het is essentieel dat elke medewerker aan de juiste documenten kan en er gezamenlijk aan kan werken. Zorg er dus voor dat uw organisatie werkt met collaboration tools zoals Sharepoint of Microsoft Teams. Zo verzekert u de continuïteit van het werk

Zorg bovendien voor gedeelde agenda's binnen het team. Wanneer iedereen van elkaar ziet wanneer hij/zij beschikbaar is, kan u nog efficiënter samenwerken

5.    Lead by example 

De belangrijkste tip om als leidinggevende in uw achterhoofd te houden, is dat u een voorbeeldrol hebt. Verwacht geen acties van medewerkers die u zelf niet doet. 

Vragen of interesse?

Op zoek naar info, advies of ondersteuning op het vlak van HR? Contacteer gerust onze experten, wij helpen u graag verder.

Ook voor info rond collaboration tools zoals Teams en Sharepoint kan u bij Orbid terecht. 
 

Contacteer ons

Contacteer me over deze oplossing

  • Wij beheren uw gegevens conform onze privacyverklaring

Onze aanpak

FlexStaffing: flexibele ondersteuning in ICT, Software en HR

Dankzij de Orbid FlexStaffing kan u rekenen op de flexibele ondersteuning van experten in de domeinen ICT, Software en HR. Tijdelijk of op lange termijn, bij u ter plaatse of vanop afstand: Orbid biedt een brede waaier aan mogelijkheden om u te ondersteunen, op maat van uw onderneming.

Lees meer »