Vaak kom je de 3-2-1 regel tegen. We raden echter elke klant en elk bedrijf aan om nog een stap verder te gaan en de 3-2-1-1-0 regel toe te passen.

3 - Bewaar minstens 3 kopieën van uw gegevens

Met drie kopieën bedoel ik dat je naast je primaire gegevens nog minstens twee back-ups moet hebben.

Waarom?

De kans dat er met 3 apparaten tegelijk iets mis gaat is een stuk kleiner dan met 2 apparaten, zeker als de primaire back-up vaak dicht bij de primaire data staat. In het geval van een ramp kunnen de primaire gegevens en de primaire back-up weg zijn. De secundaire back-up bevindt zich vaak ergens anders en kan de oplossing zijn in het geval van een dergelijke ramp.

Als je VEEAM gebruikt als back-up-product, is een back-up-job en een back-up-kopie-job een perfecte oplossing.

32110 regel

2 - Sla de back-ups op 2 verschillende opslagmedia op

Het is niet aan te raden om de twee kopieën van je back-up op hetzelfde type opslagmedium op te slaan. Het is beter om één van de kopieën op interne harde schijven op te slaan en de andere kopie op verwijderbare opslagmedia (tapes, externe harde schijven, cloud-opslag, ...).

Een alternatief is om de primaire back-up op interne harde schijven van een fysieke server te zetten en de secundaire back-up op interne harde schijven van een NAS, waarbij de harde schijven op beide systemen van een ander merk, grootte en type zijn.

1 - Bewaar minstens één van de kopieën op een externe locatie

Het wordt ten zeerste aanbevolen om ten minste één kopie van de back-ups weg te houden van de fysieke locatie waar de primaire gegevens en de primaire back-up zich bevinden. Het is geen goed idee om die tweede kopie op dezelfde fysieke locatie te bewaren. Stel je een ramp voor zoals brand, wateroverlast, aardbeving, ... alles zou vernietigd kunnen worden: primaire gegevens, primaire back-up en secundaire back-up!

Als het bedrijf geen extern kantoor of bijkantoor heeft, kan een alternatief zijn om een kopie op te slaan bij een serviceprovider in een privécloud of om een kopie op te slaan in de publieke cloud. Als je VEEAM gebruikt als back-up product, is VEEAM Cloud Connect bij een gecertificeerde Service Provider een perfecte optie.

Een ander alternatief kan zijn om tapes te gebruiken en deze regelmatig weg te brengen van het bedrijf om ze op een veilige locatie op te slaan.

Het is ook aan te raden om deze back-ups te beschermen met een encryptiesleutel!

1 - Bewaar minstens 1 van de kopieën offline

Het is sterk aanbevolen om minstens één kopie van de back-ups offline te bewaren. Met offline bedoel ik dat er geen verbinding (netwerk, USB, tape moet worden uitgeworpen, ...) meer is met de ICT-infrastructuur. Als een hacker toegang heeft tot je omgeving, kan alles met een online verbinding worden aangetast. Daarom is het sterk aan te raden om een back-up offline te hebben, zodat een hacker er geen toegang toe heeft. Zo'n offline back-up wordt ook wel een airgapped back-up genoemd.

Het is ook aan te raden om deze back-ups te beschermen met een encryptiesleutel!

Voorbeelden: roterende externe USB-schijven, tapes, objectopslag met onveranderlijkheid

Een alternatief zijn back-ups naar de cloud met bescherming van binnenuit (zoals VEEAM Cloud Connect met bescherming van binnenuit).

0 - Zorg voor geverifieerde back-ups zonder fouten

Back-ups zijn alleen zo goed als ze worden geverifieerd. Allereerst moeten de back-ups dagelijks worden gecontroleerd. Zijn er fouten: los ze zo snel mogelijk op. Er mogen geen fouten zijn, back-ups zijn te belangrijk om het daarbij te laten. Ten tweede moet je op regelmatige tijdstippen restore-tests uitvoeren: herstel je gegevens vanaf de back-ups en controleer of alles is zoals het zou moeten zijn.

Als u rekening houdt met deze 3-2-1-1-0 regel, kan dit organisaties helpen om de risico's van ransomware te doorstaan en het serviceniveau hoog te houden zonder gegevensverlies.

Veeam Legend Nico Losschaert

Nico Losschaert

Ik ben een allround ervaren ICT System Engineer en Consultant bij ORBID NV met een focus op back-ups en disaster recovery.

Als VEEAM Certified Architect en Engineer neem ik de leiding in dat gebied: ontwerpen maken, best-practices opzetten, backup-projecten implementeren, collega's assisteren, problemen oplossen, ...

Daarnaast heb ik de erkenning van VEEAM als VEEAM LEGEND, als een van de 100 meest technische Veeam influencers ter wereld!

Neem contact op met onze experten