Wat is ransomware?

Ransomware is een online chantagemiddel dat een computer en gegevens blokkeert, om vervolgens geld te vragen om ze terug vrij te geven. Binnen deze ransomware zien we een sterke opkomst van Zero-Day threats, ongekende nieuwe varianten die bijna dagelijks ontstaan en heel gevaarlijk zijn. APT’s en Zero-Days zijn een groeiende epidemie in de IT-wereld en een grote bedreiging voor bedrijven en gebruikers. U kan uw bedrijf hier wel tegen beschermen, met degelijke IT-security en onze IT Security Scan.

IT Security Audit cyber security databescherming laptop vergrootglas

Vraag uw IT Security Scan aan

 • Breng beveiligingsrisico's in kaart
 • Heldere adviezen
 • Verhoog het bewustzijn bij uw medewerkers

Tips bij ransomware

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom geven we u graag negen tips om u te beschermen tegen ransomware.

 1. Heb aandacht voor updates. Zorg dat uw Windows-besturingssysteem altijd up-to-date is, net zoals uw andere programma’s, zoals Office, Acrobat Reader of Java.
 2. Zorg voor een goede antivirusoplossing, die ook up-to-date blijft. Centraal beheer is hierbij een must.
 3. Gebruik webfiltering. Meer en meer malware komt namelijk binnen via surfen. Websites die niet nodig zijn, moeten niet bezocht worden. Voorzie ook een oplossing die buiten uw bedrijfsnetwerk actief blijft, voor medewerkers met een laptop.
 4. Besteed voldoende aandacht aan bijlages in e-mails. Zo komt CryptoLocker namelijk binnen. Laat bij voorkeur uw mailverkeer extern ‘opschonen’, zodat zoveel mogelijk virussen, spam en spyware al verwijderd zijn.
 5. Beweeg met uw muis over een link voordat u erop klikt. Zo kan u zien waar de link u naartoe stuurt. Wijkt dat af van uw verwachtingen? Klik dan niet op de link.
 6. Zorg voor een betrouwbare back-up. Proactieve restore tests zijn daarbij cruciaal.
 7. Gebruik de APT-optie voor de WatchGuard-firewall. De combinatie van de APT-licentie en de WatchGuard-Dimension kan zorgen voor een visuele weergave, rapporten en e-mailmeldingen van APT’s en Zero-Days.
 8. Ga voor de APT-abonnementsuitbreiding in Microsoft 365. Hiermee wordt bij elke klik op een link in een e-mail eerst gecontroleerd of die naar een veilige webpagina gaat.
 9. Sensibiliseer uw medewerkers. Dat is essentieel om uw bedrijf goed te beschermen tegen ransomware. Alle gebruikers moeten zich bewust zijn van de gevaren. Bij elke mail moeten ze zich afvragen of de inhoud en de afzender te vertrouwen zijn. Zijn er twijfels? Wissen!

Neem maatregelen tegen ransomware

Wil u uw IT-security optimaliseren en de risico’s beperken? Neem dan contact op met onze experten, zij helpen u graag verder.

Meer weten over CryptoLocker of andere ransomware? Lees dan zeker de whitepaper van onze partner WatchGuard, met meer technische informatie over onder andere advanced Zero-Day Protection.