Azure Virtual Desktop

Azure Virtual Desktop (AVD)

Azure Virtual Desktop is een flexibele en aanpasbare oplossing, vergelijkbaar met de klassieke remote desktop of citrix opstelling die bij veel organisaties nog aanwezig is. Een overstap naar Azure Virtual Desktop is een eerste stap richting een hybride omgeving waar u de voordelen van de public cloud al deels kan inzetten.

Laten we het voorbeeld van een boekhoudapplicatie nemen. Deze applicatie heeft op bepaalde dagen van de maand misschien meer rekenkracht nodig en wordt op bepaalde dagen van de maand door meer mensen gebruikt dan in de rest van de maand. Met een klassieke opstelling (Remote Desktop, Citrix) moet u deze resources voorzien op elk moment en zijn deze slechts heel beperkt schaalbaar.

In een Azure Virtual Desktop opstelling kan deze heel specifiek ingezet en geschaald worden op specifieke dagen van de maand en heel laag geschaald worden in de rest van de maand. Hiermee blijft je tegemoetkomen aan de eisen van uw medewerkers om hun job goed te kunnen uitvoeren en voert u tegelijk een resource- en kostenoptimalisatie door.

Windows 365

Windows 365

Windows 365 is een cloud pc-dienst binnen Microsoft 365 die snel en veilig virtuele werkplekken kan voorzien voor medewerkers.

Dit kan bijvoorbeeld handig zijn om externe partijen of tijdelijke medewerkers snel en veilig toegang te geven tot de bedrijfsomgeving zonder dat er zorgen nodig zijn over de veiligheid of performantie van het fysieke toestel van de gebruiker zelf.

Iets oudere apparaten kan u, zonder u zorgen te maken over de veiligheid, op deze manier ook een tweede leven schenken doordat ze met deze oplossing nog bruikbaar zijn binnen je organisatie.

Windows 365 is beschikbaar in twee varianten: Windows 365 Business en Windows 365 Enterprise.

 • Windows 365 Business

  Windows 365 Business is de meest eenvoudige implementatie van Windows 365. Het is vergelijkbaar met het kopen van een Windows PC in een winkel en deze aan uw gebruiker geven. Een nadeel is dat er geen centraal beheer kan gebruikt worden.

  Gezien bovenstaand punt raadt Orbid aan om in de mate van het mogelijke steeds met de Enterprise variant te werken.

 • Windows 365 Enterprise

  Windows 365 Enterprise is specifiek ontworpen voor organisaties die maximaal willen inzetten op zowel de beveiliging als de eindgebruikerservaring binnen de omgeving. Hoewel er enkele extra vereisten zijn voor het gebruik van Windows 365 Enterprise, zijn er meer beheersopties die in het voordeel spreken van deze keuze.

  Cloud-pc’s kunnen volledig beheerd en geïntegreerd worden door Microsoft Intune – hierdoor kan u dus alle applicaties, beveiliging en andere opties automatisch door te trekken zoals ingesteld op de andere apparaten.

  Orbid raadt dan ook steeds aan om met deze variant te werken.

Conclusie

Waar Azure Virtual Desktop (AVD) een multi-sessie server oplossing is, hebben eindgebruikers bij Windows 365 een 1-op-1 relatie met hun Cloud PC. Elke Cloud PC is slechts toegewezen door middel van een licentie aan één medewerker.

De keuze tussen Azure Virtual Desktop en Windows 365 hangt af van uw specifieke behoeften. Azure Virtual Desktop biedt meer flexibiliteit en aanpassingsmogelijkheden, wat ideaal kan zijn voor organisaties die complexere eisen hebben. Aan de andere kant, kan Windows 365 een betere keuze zijn dankzij de eenvoud en het gemak om op een snelle manier veilige toegang tot je organisatie te voorzien.

Heeft u vragen of wil u deze opties specifiek voor jullie noden bespreken met een van onze cloud consultants? Neem dan zeker contact op.

Neem contact op met onze experten