JFK
Leadership and learning are indispensable to each other.
John F. Kennedy

Vaak benaderen we leiderschap ideologisch, maar de kernkwaliteit van een leider is simpelweg een goede leider willen zijn. Het is essentieel om je leiderschapsrol te zien als een dynamisch speelveld, waarbij voortdurende ontwikkeling en groei als leider cruciaal zijn.

Hoewel mensen Alexander De Croo, Michelle Obama, Angela Merkel en Vincent Kompany allemaal beschouwen als goede leiders, is het belangrijk om te bepalen welke eigenschappen een effectieve leider voor jouw organisatie maken. Hierbij spelen de context en de beoogde resultaten een cruciale rol. Stel jezelf de vraag: “Welk gedrag is nodig om de gewenste resultaten te behalen?”

Leidinggevenden hebben een belangrijke rol in een organisatie, maar teamwork is eveneens van onschatbare waarde. Zoals Patrick Lencioni stelt: “Niet je operationele sterkte, strategie, financiën of marketing, maar teamwork wordt het ultieme voordeel voor organisaties en bedrijven in de toekomst.”

De 5 bouwstenen van een gezond team o.b.v. Patrick Lencioni

5 bouwstenen van een gezond team
 • Bouwsteen 1 - Vertrouwen

  De basis van een gezond team is vertrouwen. Kunnen medewerkers zichzelf zijn? Ken je elkaars expertise, valkuilen en groeipotentieel? Durf je vragen stellen? Durf je jezelf kwetsbaar opstellen?

  Voor elk niveau van de piramide is er een frustratie. Als er geen vertrouwen is, is de frustratie 'onkwetsbaarheid'. Mensen durven zichzelf niet zijn. Mensen zetten een masker op en proberen zo goed mogelijk te handelen, maar er is geen psychologisch veilige situatie. Wat kan je in dit geval als leidinggevende of HR doen? Stel jezelf kwetsbaar op. Leidinggevenden zijn ook maar mensen. Vraag feedback van de medewerkers en stel ook jezelf in vraag.

 • Bouwsteen 2 - Respectvolle conflicten

  Als er vertrouwen is in het team kunnen er respectvolle conflicten plaatsvinden. Er zijn debatten over inhoudelijke thema’s en de meningen worden op tafel gelegd. We benoemen wat er benoemd moet worden. Mensen kunnen elkaar op een respectvolle manier tegenspreken. Wees als leidinggevende nieuwsgierig naar de perceptie van iemand anders, enkel zo is er ruimte om te groeien.

  De frustratie van respectvolle conflicten is kunstmatige harmonie. De olifant in de kamer blijft onbenoemd. Na een meeting volgt er nog een overleg in de gang omdat er niet gezegd is geweest wat moest of kon gezegd worden.

 • Bouwsteen 3 - Teambetrokkenheid

  Als er vertrouwen is en er respectvolle conflicten plaatsvinden, heb je al veel. Je kan een stap verder gaan en naar teambetrokkenheid streven. Bij teambetrokkenheid kan iedereen van het team zijn mening geven. Het gaat niet over gelijk hebben in conflicten of debatten, maar over je mening kunnen uiten. Er is helderheid naar taken en doelstellingen en je maakt samen als team beslissingen en staat ook achter deze beslissingen.

  De frustratie van teambetrokkenheid is onhelderheid of vaagheid. Mensen weten niet wat ze moeten doen en wat er van hen wordt verwacht.

 • Bouwsteen 4 - Aansprakelijkheid

  De voorlaatste laag van de piramide is aansprakelijkheid of feedback. Durf, wil en geef elkaar feedback. Niet enkel leidinggevenden moeten feedback geven. Spreek ook elkaar aan op onproductief gedrag.

  De frustratie die volgt als er geen aansprakelijkheid is, is een lage standaard. De standaard zakt doordat er niet gewezen wordt op onproductief gedrag.

 • Bouwsteen 5 - Resultaten

  Aan de top van de piramide staan de resultaten, maak hier teamresultaten van en vier deze successen. Schrijf ze op een whiteboard, verspreid ze in een nieuwsbrief,…

  De frustratie hierin is ego en status. Men hecht enkel waarde aan individuele successen.

De 7 uitgangspunten voor succesvolle leiders

Naast deze piramide, die als een belangrijke houvast dient voor HR en leidinggevenden, geven we graag 7 uitgangspunten mee voor succesvol leiderschap geïnspireerd op Patrick Verschelde.

7 uitgangspunten voor succesvolle leiders

3 Key take-aways

 • Support

  Ondersteun uw leidinggevenden

  Leidinggevenden hebben de sleutel van organisaties in handen. Ondersteun hen, het is nodig én ze vedienen het.

 • samenwerken

  Zet jullie samen

  Met HR vormen ze een belangrijke tandem voor tevredenheid & betrokkenheid van heel het team. Zet jullie samen.

 • Strategie

  Werk een strategie uit

  Uw leidinggevenden zijn een aparte doelgroep in het kader van rekrutering, talentontwikkeling & retentie. Werk een strategie uit.

Meer weten?

Orbid HR Services biedt advies en ondersteuning om de HR-processen te versterken, de juiste medewerkers te rekruteren en hun talenten te helpen ontwikkelen. Onze experten krijgen energie van tal van HR-projecten zoals het coachen van leidinggevenden (leiderschapsontwikkeling) en bieden graag HR-support met impact.

Neem contact op met onze experten