Masterplan

45 medewerkers van SCE (Silo Construction & Engineering) ontwerpen en bouwen innovatieve en duurzame silo’s, voornamelijk voor gebruik in de voedingssector. Dankzij het modulaire, rechthoekige systeem nemen de silo’s minder plaats in, kunnen ze vlotter opgebouwd worden en zijn ze makkelijk in onderhoud. Vandaag worden de silo’s al gebruikt in meer dan 60 landen.

Enkele jaren geleden maakte SCE met externe ondersteuning een strategisch masterplan op om enkele belangrijke uitdagingen aan te pakken. Zo pakten ze het risico van de fluctuerende staalprijs aan, stelden ze een Raad van Bestuur en managementteam aan en trad er een nieuw loonbeleid met duidelijke kpi’s en verantwoordelijkheden in werking. “Bij SCE hechten we belang aan een professionele aanpak”, vertelt ceo Francky Vanparys. “Ook op het vlak van HR willen we die professionalisering doortrekken. Medewerkers krijgen vandaag uit verschillende hoeken prikkels en uitdagingen. Wij moeten ervoor zorgen dat ze hier graag werken en blijven werken. Bovendien moeten we nog sneller expertise opbouwen en bijblijven.”

HR-scan

Francky Vanparys: “We werkten al samen met Orbid voor onze certificatie naar de kwaliteitsnorm EN1090, dat we als één van de eerste bedrijven in België behaalden. Toen we op zoek waren naar HR-ondersteuning, konden we een beroep doen op de FlexStaffing van Orbid. Zij voerden een HR-scan uit en deden een bijkomende bevraging bij de medewerkers. Uit de resultaten volgde een concreet actieplan dat goedgekeurd werd door de Raad van Bestuur. Het project behandelt vier grote thema’s:

  • Versterken van het leiderschap
  • Uitrol van een geïntegreerd competentiegericht HR-management
  • Hoe omgaan als leidinggevende en medewerker met groei-gesprekken
  • Via opleiding en groeitrajecten werken aan loopbaanpaden en de opbouw van persoonlijke en management skills.

VUCA-wereld

De Orbid-experten organiseerden workshops bij de verschillende afdelingen om met iedereen na te denken over de veranderende omgeving en de verschillende rollen, functies en talenten die hierbij nodig zijn. Ze gebruikten hierbij het VUCA-model als kapstok om te werken rond competenties en leiderschap (Lees hier meer over hoe het VUCA-model uw organisatie beïnvloedt). Ze slaagden er met verve in om op een flexibele manier een open discussie op gang te brengen.

Vervolgens hebben ze het competentiebeleid op punt gezet. Hierdoor hebben we vandaag de nodige tools om mensen correct te selecteren, te evalueren en opleidingen te laten volgen. We hadden vroeger al groeigesprekken met elke medewerker, maar vandaag zijn deze gestructureerd in functie van competenties en groei. Er worden doelstellingen gedefinieerd en opgevolgd, en er is een objectieve manier om de loonsverhogingen te beoordelen.

80.000 euro subsidies

Aangezien de Orbid-consultant ervaring had met het opstellen van subsidiedossiers, heeft ze ons totaalproject rond werkbaar werk ingediend bij ESF. Zo kregen we 80.000 euro aan subsidies toegekend, wat uiteraard fantastisch is voor een bedrijf zoals SCE. Hiermee garanderen we de voortgang van het project zowel op inhoudelijk als administratief vlak en kunnen we met SCE een jaar lang full-time blijven bouwen aan HR.

Kortom, er is al veel gerealiseerd op HR-vlak. Naast dit project ondersteunt Orbid ons ook bij de dagelijkse HR-werking, zoals werving & selectie en het updaten van policies.

“Schoenmaker, blijf bij je leest”

Ik volg het spreekwoord ‘schoenmaker, blijf bij je leest’. Wij zijn goed in silo’s, maar zijn geen experten in HR. Externe ondersteuning is natuurlijk een investering, maar als we niet investeren kost het ons ook geld. Bovendien bieden de ESF-subsidies middelen om hierin te investeren. Het voordeel van bedrijven zoals Orbid is dat ze ook expertise uit andere bedrijven meenemen. Dankzij hun ondersteuning en expertise hebben we vandaag een duidelijk HR-beleid en een vaste vertrouwenspersoon voor HR-zaken. Dat brengt rust en duidelijkheid voor onze mensen.”

Ontdek onze diensten