Renewi bracht de complementaire bedrijven Shanks en Van Gansewinkel bij elkaar. Waar de eerste organisatie gespecialiseerd was in het verwerken van afval, was het tweede bedrijf vooral sterk in het inzamelen van afval. Van de 14 miljoen ton afval die Renewi jaarlijks verwerkt, krijgt 89 % vandaag een tweede leven. Zo willen ze schaarse natuurlijke bronnen sparen en de wereld beschermen tegen vervuiling. "Doordat we continu inzetten op duurzaamheid en innovatie heeft Renewi een bepaalde aantrekkingskracht op de arbeidsmarkt", aldus HR-director Jeroen De Backer. "Zeker bij de jeugd, want jongeren zijn vandaag heel begaan met onze planeet. Ze willen hun schouders zetten onder een project waarbij ze een positieve maatschappelijke bijdrage kunnen leveren."

Cultuur

"We hebben door de integratie van beide bedrijven een bijzonder intensieve periode achter de rug", vertelt Jeroen De Backer. "Veel projecten kwamen bovenop het dagelijkse werk, denk maar aan de harmonisering van de processen en systemen. De belangrijkste oefening is echter de cultuurverandering. Begin 2017 hebben we de visie, missie en waarden van Renewi gedefinieerd, rekening houdend met de sterke punten uit het verleden. Bij Renewi werken we met ondernemende en no-nonsense mensen. We hechten geen belang aan titels, maar wel aan realisaties in de praktijk. We luisteren naar elkaar en staan open voor ideeën. Veiligheid en samenwerking staan centraal in onze waarden."

Talenten

In België werken er vandaag 2100 medewerkers op 38 verschillende sites. Ongeveer een vierde daarvan is bediende. "Iedereen jaagt vandaag op dezelfde talenten op de arbeidsmarkt", vertelt Jeroen De Backer verder. "Kandidaten krijgen meer jobaanbiedingen dan dat er vacatures zijn. Ze zijn dan ook veel selectiever, waardoor je als bedrijf echt wel iets moet te bieden hebben. Ook hier komt het weer neer op die cultuur en waarden. Talent heeft ook vaak te maken met passie. Ons HR-team wil ervoor zorgen dat mensen gepassioneerd zijn door het bedrijf en hun job.

"Bij Renewi bieden we ook heel wat kansen aan mensen die elders moeilijk aan de bak zouden komen. Wie deze kansen grijpt, krijgt er heel wat voor terug. Daarnaast zijn er ook verschillende knelpuntvacatures. Zo zijn er vandaag zo'n 7 000 chauffeurs tekort op de Belgische arbeidsmarkt. Om deze posities in te vullen, moeten wij bijgevolg andere oplossingen zoeken. Zoals een ambitieuze uitzendkracht een opleiding tot chauffeur laten volgen."

Linking pin

Binnen het HR-team werken er experten binnen de domeinen labor relations, compensation & benefits, rekrutering & selectie en training en development. Daarnaast zijn onze HR Business Partners verantwoordelijk voor een bepaald geografisch gebied en houden zij de vinger aan de pols. Een belangrijke rol binnen HR is weggelegd voor de talent acquisition officer. Deze persoon is de linking pin met de buitenwereld. Zij bepaalt samen met de business wie erin komt en wie niet. De keuzes die ze maakt hebben een gigantische impact voor de richting van het bedrijf.

Dankzij Orbid hebben we heel snel de ideale consultant kunnen inschakelen die ons 3 à 4 dagen per week inhouse ondersteunde. Zij heeft onmiddellijk de koe bij de horens gevat en ons uiteindelijk tien maanden geholpen. Ze heeft op korte termijn een complexe organisatie leren kennen en gesprekken gevoerd met heel wat leidinggevenden en medewerkers.
Renewi
Jeroen De Backer - HR Director

Toen onze collega die hiervoor verantwoordelijk is haar zwangerschap en bijhorend verlof aankondigde, hadden we snel ondersteuning nodig om tijdelijk deze job in te vullen. Geen evidente opdracht, want we hadden heel wat vereisten op ons lijstje staan, zoals het correct kunnen inschatten van competenties en bedrijfsfit, ondernemerschap, zelfstandigheid en flexibiliteit.

Dankzij Orbid hebben we heel snel de ideale consultant kunnen inschakelen die ons 3 à 4 dagen per week inhouse ondersteunde. Zij heeft onmiddellijk de koe bij de horens gevat en ons uiteindelijk tien maanden geholpen. Ze heeft op korte termijn een complexe organisatie leren kennen en gesprekken gevoerd met heel wat leidinggevenden en medewerkers. Enkele maanden later kan ik ook bevestigen dat ze voor een kwalitatieve instroom zorgde, ook bij leidinggevende profielen. De consultant was heel nieuwsgierig en beschikte over de nodige ondernemer skills."

Toekomst

"We willen de waarden verder doorvertalen binnen de organisaite en ervoor zorgen dat ze doorleefd worden. We willen dat iedereen supertrots is om Renewi-medewerker te zijn en dit ook uitdraagt naar de buitenwereld."

Ontdek onze diensten