Stijn Dedoncker, verantwoordelijke centrale planning: “Bij Imperial zijn we 4 jaar geleden gestart met een S&OP-proces, waarbij we op een statistische baselineberekening de promotionele impact enten om zo tot een forecast per artikel per klant te komen. Deze forecast wordt vertaald in nettobehoeften op lange en middellange termijn en uiteindelijk in concrete productie-orders. In totaal verwerken ongeveer 400 medewerkers in 5 fabrieken zo’n 500 orders per dag. Het is dan ook geen evidente opdracht om onze planning optimaal te beheren en te verwerken."

Bezoek de website van Imperial Meat Products (en alle info over de merken Aoste, Marcassou, Leielander, WeightWatchers)

Uniforme aanpak

Sam Deschoemacker, verantwoordelijke supply chain: “Voordat we met het project gestart zijn, beheerde iedere vestiging zijn productieplanning op een eigen manier in Excel. We komen dus van een situatie van vijf verschillende planningssystemen. Toen we vijf jaar geleden kozen voor SAP, ons nieuw ERP-pakket, besloten we om voortaan onze planningstool en -procedure te standaardiseren. We klopten daarvoor aan bij de experten van Orbid. Samen voerden we een analyse uit en zochten we de gemene deler, een procedure die zou werken voor al onze productgroepen. Op basis daarvan heeft Orbid een maatsoftwarepakket voor Imperial ontwikkeld. Deze tool wordt gevoed met masterdata en transactionele data (zoals voorraden, WIP, forecast,…) vanuit SAP en stuurt productieorders terug naar SAP.”

Visuele rapportering

Stijn Dedoncker: “Dankzij de tool kunnen we heel vlot de verschillende orders inplannen op de juiste dag, op de juiste productielijn en in de juiste volgorde. Iedere medewerker ziet ook elke dag wat hij of zij moet doen. Daarnaast kan je overzichtelijke en visuele rapporten raadplegen. Je moet geen Excel-specialist meer zijn om ermee te werken. We kunnen onze 500 dagelijkse orders vlot beheren en visualiseren. We zien het bos door de bomen dankzij deze software."

Sam Deschoemacker: “We hebben nu voor alle productiesites een standaardoplossing, waarmee we in staat zijn om ook alle specifieke planningsvereisten voor de verschillende productgroepen binnen Imperial beter te kunnen behandelen. Als we een vraag krijgen uit één van onze fabrieken om een nieuwe toepassing bij te programmeren, kijken we eerst of deze aanpassing nuttig is voor al onze fabrieken. Nu we een performante tool hebben, willen we deze ook continu verbeteren. We loggen elk verbetervoorstel en samen met de IT-experten van Orbid leggen we de prioriteiten vast. Ze komen hiervoor nog enkele dagen per maand ter plaatse om zo onze business nog beter te begrijpen.”

Ontdek onze diensten