Duurzame productie in België

“Vandaag bieden we een totale brand aan”, vertelt Sales & Marketing Manager Mieke Deprez van Clarysse. “De badkamer en keuken zijn vandaag volwaardige leefruimtes geworden. Een badkamer is steeds meer een wellness-ruimte en een badjas gebruiken we niet enkel meer om uit de douche te komen. Wanneer we een handdoek vastnemen, staan we er echter niet bij stil hoe die gemaakt is. Handdoeken maken is echt vakwerk. Elke kleine wijziging in productie kan een groot verschil betekenen in de zachtheid, het aanvoelen of het uitzicht van een handdoek.

Eén van onze grootste troeven naast een correcte prijs-kwaliteitverhouding is dat we onze Clarysse-collectie van badtextiel in België produceren. Zo kunnen we tot in detail testen, zijn we beter op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en staan we zeer dicht bij onze klanten. Daarnaast zijn we een grote voorloper op het vlak van duurzaamheid. We produceren onder meer handdoeken uit gerecycleerde jeans - onze Towel2-collectie - en hebben een Fairtrade- en C2C-gamma. Clarysse draagt ook op andere vlakken haar steentje bij: het gebruik van plastic wordt zoveel als mogelijk geweerd en ons kantoor bijvoorbeeld wordt verwarmd met restwarmte vanuit onze productie.”

Productieplanning op maat

“De productie van handdoeken is een heel specifiek proces”, gaat ICT-manager Marc Dezutter verder. “Voor het inplannen van de productie-orders op onze 36 weefgetouwen bestaat er geen standaardsoftware. Daarnaast moeten we rekening houden met heel specifieke parameters van de weefkartonnen en weefgetouwen. Software op maat is voor ons dan ook noodzakelijk. Aangezien ons vorig systeem sterk verouderd was, klopten we enkele jaren geleden aan bij de experten van Orbid. Zij hebben onze manier van werken vertaald in moderne maatsoftware, gekoppeld aan onze ERP. Bovendien zorgden ze voor een visuelere voorstelling van onze planning en het behoud van onze historiek aan gegevens."

Voordelen software op maat

“Dankzij de maatsoftware heeft Clarysse enorm veel aan tijd en efficiëntie gewonnen. We hebben procedures nodig die leiden tot resultaat, maar niet belastend mogen zijn voor de organisatie. Mochten we die software niet hebben, zouden we niet kunnen werken zoals we nu werken. Alle gegevens van het weefkarton zijn onmisbaar in de productie en het inplannen van orders op de weefgetouwen verloopt veel overzichtelijker.

Bovendien is de kwaliteitscontrole verhoogd. Dit was noodzakelijk aangezien we samenwerken met klanten die heel hoge standaarden opleggen. Voor bepaalde certificaten is het belangrijk om de historiek, traceerbaarheid en kwaliteitscontrole aan te tonen. Via de module kunnen we in onze ERP-software alle stappen opvolgen met daarbij alle parameters van het order.”

Samenwerking met Orbid

“Orbid heeft op een vlotte manier onze processen omgezet naar een moderne maatsoftware. Sindsdien hebben we bitter weinig moeten aanpassen. Af en toe is er een kleine aanpassing door een wijziging in ERP-software of certificering, maar dan mogen we Orbid steeds contacteren. Dankzij hun flex staffing kunnen we op een flexibele manier een beroep doen op hun experten.”

Ontdek onze diensten