U bent ingeschreven op de Orbid nieuwsbrief

Terug

Hoe beschermen tegen ransomware?

 • Wat is ransomware?
 • Preventietips om u te beschermen tegen ransomware.
 • Uw onderneming beschermen en de risico’s beperken. 

Doet de term Cryptolocker een belletje rinkelen? Dit is één van de vele vormen van malware of virussen (what’s in a name) die uw gegevens versleutelen en onbruikbaar maken. Ransomware betekent letterlijk ‘gijzelsoftware’. Cryptolocker is een malware van het type ransomware dat uw bestanden gijzelt. Om uw gegevens terug te krijgen, moet u dus met het nodige losgeld over de boeg komen. De officiële term voor deze groep van malware is ‘Advanced Persistent Threats (APT)’. 

Hulp nodig? Laat u ondersteunen bij de bescherming tegen ransomware

Wat is ransomware?

Ransomware is een online chantagemiddel dat een computer of gegevens blokkeert en vervolgens geld vraagt om de computer of de gegevens vrij te geven. U kan uw bedrijf beschermen tegen ransomware met een degelijke IT security.

Vandaag is er bovendien een sterke opkomst van de zogenaamde ‘Zero-Day-threats’, ongekende nieuwe varianten die bijna dagelijks ontstaan. Deze zijn heel gevaarlijk: vergelijk het met een ziekte waarvoor nog geen medicatie bestaat. De APT’s en Zero-Days vormen een steeds groeiende epidemie in de IT-wereld en een grote bedreiging voor alle bedrijven en gebruikers. Beveilig uw onderneming en vraag vandaag nog een security scan aan.

Security scan aanvragen

Preventietips om u te beschermen tegen ransomware

Voorkomen is beter dan genezen. Ook wanneer het over Cryptolocker of andere ransomware gaat. Hou daarom rekening met deze 9 preventietips om u te beschermen tegen ransomware.

 • Aandacht voor updates is key in de strijd tegen ransomware. Zorg ervoor dat uw Windows-besturingssysteem up-to-date is, net als uw andere programma’s zoals Office, Acrobat Reader of Java.
   
 • Zorg voor een goede antivirus-oplossing, die steeds op up-to-date blijft. Centraal beheer is hierbij een must.
   
 • Gebruik web filtering, want meer en meer malware komt binnen via het surfen op de toestellen. Websites die niet nodig zijn, hoeven niet bezocht te worden. Voor medewerkers met een laptop moet u een oplossing voorzien die ook actief blijft buiten het eigen bedrijfsnetwerk.
   
 • Cryptolocker komt binnen via een attachment in een e-mail. Besteed daarom voldoende aandacht aan bijlages in e-mails. Welke hebt u nodig? Welke laat u toe? Laat bij voorkeur het mailverkeer extern ‘opschonen’ zodat zoveel mogelijk virussen, spam of spyware al verwijderd zijn. 
   
 • Beweeg met uw muis over een link vooraleer u erop klikt. Zo kan u zien waarnaar de link u zal sturen. Indien dit afwijkt van wat u verwacht, klik dan niet op de link. 
   
 • Zorg steeds voor een betrouwbare back-up. Hierbij zijn pro-actieve ‘restore tests’ op regelmatige basis cruciaal. 
   
 • Bovenstaande maatregelen zijn heel belangrijk, maar ‘APT’s’ en ‘Zero-Days’ zullen zich hierdoor niet altijd laten stoppen. Daarom raden we zeker de APT-optie voor de WatchGuard-firewall aan. De combinatie van de APT-licentie en de WatchGuard-Dimension kan zorgen voor een visuele weergave, rapporten en e-mailmelding van deze bedreigingen. Ook van de Zero-Days. 
   
 • Gebruikt u Office 365? Met de ATP abonnementsuitbreiding wordt er bij elke klik op een link in een e-mail eerst gecontroleerd of dit een veilige webpagina is.
   
 • En last but not least: sensibilisering van uw medewerkers is cruciaal om uw bedrijf te beschermen tegen ransomware. Alle gebruikers moeten zich bewust zijn over de gevaren. Bij elke mail met link of bijlage moet u nadenken of de inhoud en afzender te vertrouwen zijn. Bij twijfel? Wissen!

Bescherm uw onderneming vandaag nog

Wenst u de verschillende IT-securitylagen in uw onderneming te optimaliseren en zo de risico’s te beperken? Neem contact op met de experten van Orbid, wij helpen u graag verder! Ontdek hier onze IT security scan.

Meer weten over cryptolocker of andere ransomware? Voor meer technische informatie over topics als advanced Zero Day Protection kan u ook steeds de whitepaper van onze partner Watchguard raadplegen.

Security scan aanvragen

Contacteer me over deze oplossing

 • Wij beheren uw gegevens conform onze privacyverklaring

Onze aanpak

FlexStaffing: flexibele ondersteuning in ICT, Software en HR

Dankzij de Orbid FlexStaffing kan u rekenen op de flexibele ondersteuning van experten in de domeinen ICT, Software en HR. Tijdelijk of op lange termijn, bij u ter plaatse of vanop afstand: Orbid biedt een brede waaier aan mogelijkheden om u te ondersteunen, op maat van uw onderneming.

Lees meer »